11 aug. 2013

Ben jij een schaap? | Jef StaesVroegere hiërarchie is ontstaan uit informatie-armoede.

De machtsspelletjes zijn veranderd.

"Er zijn heel veel managers die kunnen leiding geven aan mensen die lomper zijn dan hen, maar niet kunnen omgaan met mensen die slimmer en creatiever zijn."

"Iedereen heeft een diploma waarop staat: minder dan 100. Het is getekend door allemaal proffen die gezegd hebben: hij is lomper dan ik, hij is lomper dan ik, .... School is niet gemaakt voor gepassioneerde talenten want moest je gepassioneerde talenten hebben, dan zouden ze slimmer zijn dan de prof."

"Competentie management = De manager stuurt iemand naar opleidingen om beter te leren doen wat je niet graag doet."

"We zitten met een enorme verschuiving. We zien vandaag een toename van 3D-smarts. Dit zijn mensen die zo slim zijn, dat ze waarde krijgen."

"We hebben omheining gezet rond mensen. Als je een diploma hebt, mag je enkel doen wat past binnen de omheining van dat diploma. En wat hebben we gecreeërd? Als je mensen binnen een omheining zet, dan krijg je schapen. ... En als je die samenzet in vergaderingen, dat brengt niet op, want die mekkeren heel de tijd. ... Wat we vandaag zien is 'schaapmanagement'.

3D-smarts zijn mensen die passie krijgen voor hun talent en dit ontwikkelen en gebruiken.

"Als ik veel bedrijven zie waar ze medewerkers geen toegang geven tot informatie, en alle informatie bronnen, ook social media, dan heb'k maar één boodschap: jullie kunnen niet managen. Da's zoals dat je een topatleet geen toegang geeft tot zuurstof. Zo verhinder je dat mensen slimmer worden dan je zelf bent."

"Je moest eens weten welke drama's zich afspelen in het onderwijs.

In het 2D tijdperk behaal je geen diploma omdat je passies en talenten hebt ... je behaalt een diploma omdat je slaagt in vakken waar je geen passie en talent voor hebt. ..."


Ik pleit voor:
- Diplomavrij werken.
- Functievrij werken.
- Pensioenvrij werken.

...
Een zeer interessante kijk op de dingen door Jef Staes, zeker de moeite waard om te bekijken.

Wil jij je passie en talent verder ontwikkelen? Klik hier
ShareThis